Verovatno nema čoveka koji je zadovoljan igrom i rezultatima naših klubova i reprezentacije, ali bez obzira na to niko u javnosti ne postavlja pitanje zašto zaostajemo, zašto ne podstičemo razvoj naše pameti.ZAŠTO NEMA STRUČNIH POLEMIKA U NAŠEM FUDBALU?

Autor teksta: Ivan Cvetković, Novinar lista "Politika"

Fotografije: Foto arhiva NIP "Politika"PRVI FUDBALSKI MOMENTI


Pre pola veka, 25. maja 1963, Partizan je igrao protiv Santosa u Strazburu. To nije bio turnir, nego prva utakmica Peleovog tima na turneji po Evropi. Zašto Francuzi čast da igra protiv pobednika Interkontinentalnog kupa nisu ukazali nekom svom klubu? Evo objašnjenja.


Priznanje našem fudbalu od Francuza i Brazilaca


„Na prvoj utakmici na turneji po Evropi brazilski Santos se bori u Strazburu protiv dvostrukog jugoslovenskog prvaka Partizana. Na međunarodnoj fudbalskoj areni priređuju se na neutralnom terenu mečevi između dva čuvena tima. Zašto se to čini? U nekom gradu žele, naime, da vide predstavnike onakvog fudbala kakav se u njemu ne gaji. Ako je reč o Santosu, onda se za njega traži protivnik koji je dovoljno jak da mu se ravnopravno suprotstavi a ujedno da prikaže sve lepote svog načina igranja. To su u stvari fudbalske egzibicije koje su u svemu zadržale takmičarski karakter, jer se rezultat uzima u obzir pri ocenjivanju vrednosti obeju ekipa. Ovakve utakmice su odraz stagniranja fudbalskom sporta u mnogim evropskim zemljama. Defanzivna taktika i sve veće unošenje snage u igru osiromašili su fudbal. Svet se zaželeo da vidi lepu igru, da se divi majstorstvu – da se malo odmori od „bunkera” različitih tipova. Tako je ponikla zamisao o organizovanju utakmica između stranih timova, protagonista dopadljivog fudbala, na neutralnom terenu. Pošto se u našoj zemlji gaji fudbal prefinjene škole, Partizan je kao dvostruki uzastopni prvak, dobio poziv da podeli megdan sa Santosom u Strazburu”. (LJ. Vukadinović, „Fudbaleri Partizana – protiv nezvaničnog svetskog prvaka” („Politika”, Beograd, 24. maj 1963, str. 12))


Dakle, ne samo što u celoj Francuskoj nije bilo tima koji bi mogao ravnopravno da se suprotstavi slavnom Santosu, nego ga nije bilo ni u Evropi. Ali, pronađen je u Jugoslaviji.


Francuzi su pet godina pre toga zadivili na Svetskom prvenstvu u Švedskoj. U utakmici za treće mesto dali su Nemcima šest golova! Fonten se proslavio postigavši 13 golova na tom šampionatu. Kopa je tada već imao osvojena tri Kupa šampiona s Realom...


Na šampionatu sveta 1958. izgubili su samo dve utakmice. U polufinalu od Brazila, a pre toga, u predtakmičenju, od Jugoslavije s 3:2.


Dve godine kasnije, 1960, bili su domaćini prvog Kupa evropskih nacija, koji je docnije prerastao u Evropsko prvenstvo. U polufinalu, na Parku prinčeva u Parizu, igrali su protiv Jugoslavije. U 53. minutu su vodili s 3:1, u 62. s 4:2, ali su izgubili s 5:4!


Dakle, osetili su na svojoj koži kako igra naša reprezentacija. I, povrh svega, 1962. je Jugoslavija bila četvrta na Svetskom prvenstvu. Francuza tamo nije bilo. Jugoslavija nije bila najbolje plasirana evropska reprezentacija tada u Čileu. Izgubila je u polufinalu od Čehoslovačke, ali je, i pored toga, smatrana za „evropski Brazil”. Ona, a ne Čehoslovačka ili neko drugi.


I Strazbur je pozvao šampione zemlje koja igra takav fudbal da kao njegov zatočnik izađe na megdan najjačem timu u to vreme na svetu. Partizan, koji je tog proleća i treći put uzastopno postao prvak države, osvetlao je obraz i ispunio očekivanja onoga koji ga je „unajmio” – igrao je 1:1.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

5 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com