FUTSAL ili MALI FUDBAL? Mali fudbal je skraćena verzija velikog fudbala. Njegov naziv je izveden iz portugalskog „fut de ebol sol ao“ i španskog „fut Bol sol a/o de sol”, koja se može prevesti kao “mali fudbal“. Vreme i mesto koji su značajni za ovaj sport su 1985. god. i grad Madrid, kada ime Futbol de salon i sva druga imena zvanično i međunarodno se menjaju u FUTSAL.

FUTSAL – MALI FUDBAL

Autor teksta: Fudbalski kod

Fotografije: Arhiva FSSDakle, FUTSAL, kao sportska igra, razlikuje se od takozvanog velikog fudbala prvenstveno po tome što se igra na terenima znatno manjih dimenzija, sa drugačijom podlogom, sa manjim brojem igrača, sa drugačijom loptom i pod drugačijim pravilima. Kao jedan dinamičan a samim tim i zanimljiv sport, zauzima značajno mesto među ostalim dvoranskim sportovima. FUTSAL koristi različite aspekte dveranskih, malih sportova kao što su rukomet, košarka, hokej. Ako se analizira i upoređuje FUTSAL sa tim sportovima zaključuje se da poseduje dinamičnost, da u sebi sadrži puno preokreta, u igri se postiže optimalan broj golova i tako pruža osećaj zadovoljstva svim akterima, kako igračima tako i gledaocima, kao i sve igre sa loptom, futsal zahteva izuzetnu tehničku, taktičku, fizičku, psihičku i teorijsku pripremu i obučenost.


Prema svojoj strukturalnoj složenosti, FUTSAL spada u grupu polistrukturalnih kompleksnih sportova što znači da dominiraju složene strukture kretanja cikličnog i acikličnog karaktera, a čine ih kompleksi jednostavnih i složenih pokreta u uslovima saradnje članova jedne ekipe tokom utakmice. Cilj saradnje je postizanje nadmoći nad suprotstavljenom ekipom. U FUTSALU preovladavaju trčanja s pormenom ritma i smera, ekspolozivni startovi iz različitih pozicija, fintiranja, lažna kretanja, udarci na gol (prosečno po utakmici na SP iznosi oko 30 udaraca na gol) i odbrane golmana. Prostor se osvaja brzim trčanjem submaksimalnim i maksimalnim intezitetom gde posebno do izražaja dolaze brzinsko-eksplozivna svojstva igrača. Igrači u toku 40 minuta igre a prema igračkim pozicijama prelaze sledeće udaljenosti: odbranbeni 4990 m, manevarski 5957 m i napadači oko 4000 m. Takođe, u istom vremenskom intervalu, igrač će u cilju da osvoji i koristi prostor dodirnuti loptu u proseku svakih 29,5 sekundi, što znači da će ukupno imati više od 80 kontakata sa loptom po utakmici. Istovremeno da bi se igra ubrzala igrači imaju najviše jedan ili dva dodira sa loptom tokom igračkih kombinacija.


Danas, mogućnosti za razvoj igre su velike, nalazi se pod okriljem FIFA-e pa ima sve privilegije koje uživa i tzv. veliki fudbal. Interesovanja TV stanica za prenose utakmica su ogromna. Realna mogućnost je da će postati olimpijski sport. Održavaju se svetska prvenstva, kontinentalna međudržavna i klupska takmičenja. Ovo je sport sa najvećom stopom rasta na svetu.


Budućnost FUTSALA je u tome da se organizuju FIFA takmičenja za mlađe kategorije i takmičenja za žene.


FUTSAL uživa spektakularan porast u popularnosti tokom poslednjih godina u svetu i igra se i u profesionalnim i amaterskim ligama, igraju ga muškarci i žene, dečaci i devojčice.


Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

7 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com