O nastanku malog fudbala u Jugoslaviji, kao igri koja se igra po određenim pravilima i propozicijama nema pouzdanih podataka. Prema određenim dokumentima može se smatrati da je profesor fizičkog vaspitanja u XI beogradskoj gimnaiji, Slobodan Stojanović (1923 - 1992) još daleke 1955 osmislio, modifikovao prva pravila igranja fudbala na malom prostoru i dao mu naziv MALI FUDBAL. Nakon toga, dolazi do organizacije prvog zvaničnog takmičenja na ovim prostorima, na srednjoškolskim igrama u Beogradu, 1960. godine po ideji profesora Stojanovića.ISTORIJA FUTSALA U JUGOSLAVIJI I SRBIJI

Autor teksta: Milan Pašić, doktorant Univerziteta u Beogradu, FSFVPrva takmičenja bila su turnirskog tipa, održavani su zimski i letnji turniri pod pokroviteljstvom organizacija fizičke kulture kao i novinskih kuća (Sport, Novosti, ...). Karakteristika ovih takmičenja bila je masovnost, kako učesnika tako i onih koji su takmičenja pratili.


Maksimalan zamah u smislu kvaliteta i masovnosti novi sport je imao tokom osamdesetih godina. Utakmice su pratile hiljade gledalaca. To vreme obeležile su dve ekipe, čija je popularnost prevazilazila amaterske okvire sporta koji nije bio institucionalno pozicioniran od strane sportskih organizacija. To su bili „Mungosi“ iz Beograda i „Mostarske kiše“ iz Mostara. Nakon toga, dolazi do prvih registracija klubova i počinju organizovana takmičenja registrovanih klubova pod pokroviteljstvom udruženja Jugoslvoenskih registrovanih klubova (JURK), i to predstavlja prvo okupljanje pod Fudbalskim savezom Jugoslavije (FSJ) i organizaciju prvih zvaničnih takmičenja Jugoslavije. FSJ je 1988. godine usvojio program koji je sačinila komisija za mali fudbal FSJ, gde je regulisano mesto i uloga malog fudbala u okviru FSJ-a, propisane su propozicije takmičenja, konstituisane komisije, doneta odluka o održavanju prvog zvaničnog prvenstva Jugoslavije, pokrenuta inicijativa za organizovanje Prve savezne lige malog fudbala u zimskom periodu i inicirano organizovanje srednjeevropskog kupa.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

8 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com