Futsal (mali fudbal), kao sportska igra, razlikuje se od takozvanog velikog fudbala prvenstveno po tome što se igra na terenima znatno manjih dimenzija, na drugačijim podlogama, sa manjim brojem učesnika, drugačijom loptom i po drugačijim pravilima. Kao jedan dinamičan i zanimljiv sport već je zauzeo značajno mesto među ostalim dvoranskim sportovima. Ako analiziramo i upoređujemo futsal (mali fudbal) sa ostalim sportovima možemo zaključiti da poseduje izuzetnu dinamiku, da igra u sebi sadrži puno preokreta, u igri se postiže veliki broj golova i tako pruža osećaj zadovoljstva svim akterima, kako igračima tako i gledaocima. Kao i sve igre sa loptom, a futsal (mali fudbal) posebno, jer se igra na malom prostoru, zahteva posebnu tehničku, taktičku, fizičku i psihičku obučenost.MESTO I ZNAČAJ FUTSALA

Autor teksta: Aca Kovačević, Selektor FUTSAL reprezentacije Srbije

Fotografije: Arhiva autora i arhiva FSSSistematizacija futsala (malog fudbala)


Futsal (Mali fudbal) kao sportska igra može se sistematizovati prema sledećim kriterijumima:
1. Cilju telesnog vežbanja i nadmetanja
2. Pravilima i propozicijama1. Sistematizacija Futsala (MF) prema cilju telesnog vežbanja i nadmetanja


Školski Futsal (MF) bi mogao biti značajna spona između fizičkog vaspitanja i sporta jer sadrži osobine oba područja. Mogao bi biti deo vaspitno obrazovnog procesa, a samim tim osnova razvoja futsala (MF) kao sporta.


Registrovani Futsal (MF) podrazumeva vrstu futsala (malog fudbala) koja kroz organizovana takmičenja sa regulisanim pravilima igre, organizacijom i evidencijom ekipa predstavlja najorganizovaniju vrstu futsala.


Amaterski Futsal (MF) je vrsta registrovanog futsala (malog fudbala), gde sportista za uloženi trud ne dobija nikakvu nadoknadu. Suština je želja za nadmetanjem i druženjem, pa je ova vrsta i najrasprostranjenija.


Profesionalni Futsal (MF) je vrsta registrovanog futsala (malog fudbala), gde su sportisti profesionalno angažovani i za svoj angažman dobijaju određena materijalna sredstva. Podrazumeva visoki intenzitet i obim fizičkih i psihičkih napora.


Rekreativni Futsal (MF) je futsal (mali fudbal) za razonodu i predstavlja osnovu rekreacije. Tu nema selekcije i rezultat nije primaran. Pravila su prilagođena prema učesnicima i materijalnim laganjima.2. Sistematizacija MF prema pravilima i propozicijama


Ove tri vrste malog fudbala razlikuju se između sebe po pravilima igre, dimenzijama terena kao i po vrsti podloge na kojoj se igra.


FIFA mali fudbal (Futsal) - je zvanična vrsta malog fudbala čija je pravila priznala Međunarodna fudbalska organizacija - FIFA.


Američki mali fudbal (Indoor Soccer) je vrsta malog fudbala koja se igra isključivo u SAD-u pod sasvim drugačijim uslovima i propozicijama.


Mali fudbal na pesku (Beach Soccer) je najnovija vrsta MF koji se igra u povoljnim vremenskim uslovima na peščanim podlogama.ULOGA FUTSALA PRI OBUCI MLADIH IGRAČA


Futsal kao igra može imati primenjenu ulogu kao sastavni deo bazičnog fudbala, gde se može koristiti pri tehničkom treningu mladih igrača uzrasta od sedam do jedanaest godina. Kao deo bazičnog fudbala mogao bi predstavljati pravu revoluciju u obuci i treningu mladih fudbalera. Mnogi vrhunski klubovi i škole fubala u Španiji, Južnoj Americi i Portugalu primenjuju elemente treninga futsala kroz obuku mladih igrača. Fudbalski klub Mančester Junajted je u toku 2005. Godine napravio pionirsku studiju o koristima igre 4 na 4 u Akademiji Mančester Junajteda. Fudbalski klub Barselona i njena čuvena Akademija La Masija najbolji su primer primene futsal koncepta u obuci mladih igrača. To se najbolje može primetiti (ko zna da gleda) kako način igre seniorskog tima Barselone ustvari predstavlja igranje futsala (malog fudbala) na velikom prostoru.


Šta je najveća prednost u konceptu primene futsala u obuci mladih igrača?
    - Sve studije pokazuju da pri obuci mladih igrača u igri na malom prostoru dolazi do ubrzanog tehničkog razvoja igrača, pošto je igra na malom prostoru zasnovana na izuzetnoj dinamici,visokom nivou kreativnosti, igri 1 na 1, velikom broju šuteva i prilika za gol.


Uz skraćeno vreme distribucije lopte (4 sekunde) sve to uslovljava da su tehnika, brzina i veština vodjenja lopte od izuzetnog značaja kako bi se mogao pružiti odgovarajući kvalitet pri ovakvom načinu igre.


Mali prostor, brzina kojom se igra odvija postavlja zahtev visokog tehničkog nivoa obučenosti igrača a to uslovljava i odredjeni nivo taktičke obuke i razumevanja igre. To je preduslov brzog donošenja odluka u kratkom vremenskom periodu.


Zbog svega ovoga futsal (mali fudbal) može biti važan segment bazičnog fudbala i može dati veliki doprinos u treningu I razvoju mladih igrača kada je u pitanju:

  • Dribling (potencira se igra 1 na 1)

  • Tehnika prijema i predaje lopte

  • Brzina razmišljanja i donošenja odluka u kratkom vremenskom intervalu

  • Veliki broj dodira sa loptom pospešuje sigurnost kontrole i predaje lopte

  • Mali prostor uslovljava da su igrači stalno pod pritiskom bilo da su u posedu lopte ili da moraju da se kreću bez lopte

  • Sve ovo omogućava da se kroz trening stvaraju odredjene navike bilo da deca igraju na malom ili na većem prostoru.


Igranje na malom prostoru i obuka mladih igrača za takav način igranja postavljaju visoke standard i za one koji tu obuku sprovode, a mladim igračima se daje osnov kada su upitanju elementi tehnike i taktike kao univerzalnih sportskih pojmova.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

9 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com