"Još kao igrač, shvatio sam da nema samo jedan put do pobede… uvek ima više puteva da se stigne do najviših uspeha…a sve zavisi od rada I onoga koliko ste spremni da žrtvujete rada I truda da bi stigli do toga..."
INTERVJU: STEFANO KUZIN

Autor teksta: Dušan PetrovićStefano Cusin je rođen 28. Oktobra 1968.


Kao profesionalni fudbaler igrao je u mnogim zemljama: Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji i mnogim zemljama centralne Amerike…, a svo to igračko iskustvo veoma je uticalo i na njegov trenerski razvoj i put.:


"Još kao igrač, shvatio sam da nema samo jedan put do pobede… uvek ima više puteva da se stigne do najviših uspeha… a sve zavisi od rada i onoga koliko ste spremni da žrtvujete rada i truda da bi stigli do toga..."


Mnogo je putovao i kao trener, radio je u mnogim zemljama: Franccuska, Italija, Kamerun, Kongo, Benin, Bugarska, Libija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arabski Emirati.


Kao trener, dokazao se, tehnički i taktički, kao100% Italjan..." tokom godina rada, ovde u Italiji shvatio sam da ovde postoji samo jedna jedinstvena kultura: kultura po kojoj rezultati treba da stoje pre svega ostalog !"


Način pripremanja i planiranja treninga i utakmica, pažnja usmerena na detaljima, taktičko planiranje i razvoj igre – sve je to tipično italijansko, ništa nije prepušteno slučaju!... u vezi svega ostalog on definše sebe kao “gradjanina sveta”.


On veruje da ova rečenica predstavllja njega i tajnu njegovog načina života i rada : " Danas, deset godina od mog zadnjeg angažmana u Italiji i isto toliko putovanja i angažmana po svetu, nemam više sumnji… ceo svet je moja zemlja! "


Stefano Cusin - Fujairah Sports Club, Ujedinjeni Arapski Emirati : “Samo uz maksimalno kvalitetan trening imate šanse da pobedite u narednoj utakmici”


Filozofija


“Moja fudbalska filozofija bi mogla da se definiše u jednoj rečenici, “Samo uz maksimalno kvalitetan trening imate šanse da pobedite u narednoj utakmici”. Ja veoma pažljivo i sistematično pripremam svaki moj trening. Sve mora biti veoma pažljivo isplanirano unapred tako da svaki trening može da teče nesmetano i bez zastoja od jedan sat i petnaest minuta do sat i trideset minuta, ali nikako duže od toga! U toku nedelje želim da reprodukujem na treningu sve tehničko-taktične sitvacije na koje moj tim može naići u mečevima koji ih očekuju. Ja verujem u fudbal “sa predumišljajem”, ja ne želim da prirodu mog tima menjam prema protivniku, samo izvršim male modifikacije u igri i u toku igre, ali moj tim uvek mora imati svoju osnovnu prirodu, karakter i precizan “make up!”Sistem


“Nemam omiljeni sistem igre. Mislim da će se svaki trener složiti sa mnom da se samo prilično tvrdoglavi i kruti treneri drže jednog, osnovnog sistema igre. Kao što sam već rekao, ja sam za fudbal “sa predumišljajem” i uvek pripremam više mogućnosti koje mi mogu garantovati “dubinu” na bokovima sa konstantnim prisustvom i korišćenjem veznih igrača. Najviše koristim sisteme 4-4-2, 4-3-3, 4-2-3-1. Zapamtite da se ti “brojevi” koriste samo zbog toga što mi govorimo o statičnoj lokaciji igrača u terenu kada oni nisu u posedu lopte, ali poznavajući igru moramo biti svesni toga da se pozicija igrača na terenu stalno I dinamički menja iz minute u minut. Modifikujem i menjam osnovne linije u zavisnosti kako se utakmica i sama igra odvija i prema potrebama mog tima… u tom trenutku, sa tim igračima I u odredjenom kontekstu. TAKO, MOGU REĆI DA JE SISTEM STALNO PODLOŽAN MODIFIKACIJI. Govorimo o “sistemu igre”, koju ne trebamo mešati sa “organizacijom igre”, koja je nešto sasvim drugo!”Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

3 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com