REŠAVANJE OFANZIVNIH PROBLEMA IGRE 2:1

Autor teksta: Radoja Dušan, fudbalski trener

Fotografije: Arhiva autoraU razvoju fudbalske igre dešavale su se i sada se dešavaju određene, nekad manje, nekad veće promene, koje doprinose opštem razvoju fudbalske igre. Jedna od značajnih promena je pojava svesne saradnje u igri, igra je dobila smisao i praktično je postala kolektivna igra u punom smislu te reči.


Pre pojave svesne saradnje u igri, slobodno se može reći da se igra odvijala individualno, bez obzira što je u igri učestvovao određen broj igrača na jednoj i drugoj strani.


Dotadašnja skromna tehnička nadgradnja, koja se sastojala od osnovnih prijema, vođenja lopte i šutiranja lopte unapred i u pravcu gola, diktirala je i način igre. Uvođenjem saradnje u igri dolazi do pojave taktičkih kombinacija, praktično do saranje između dva i više igrača u igri.


Šta je u stvari taktička kombinacija može se videti iz definicije koju je izneo poznati trener Ivan Toplak.” Taktička kombinacija je akcija dva i više igrača koja se na određenom delu terena ili fazi igre može više puta ponavljati.”


Ova definicija taktičke kombinacije ili bilo koja druga, ne može da razjasni sve elemente koje sadrži taj pojam i još manje može da objasni formu i sadržaj taktičke kombinacije.


Kao i svaka definicija i ova traži detaljno objašnjenje , što nije ni malo lak i jednostavan zadatak. Upravo iz tih razloga ne treba se upuštati u šire razjašnjenje definicije, jednostavno treba koristiti do sadašnju praksu u radu sa ciljem da se ukaže na veći broj praktičnih primera taktičkih kombbinacija dva i više igrača.


Na koji će način dva i više igrača da sarađuju između sebe ne rešava se nikakvim verbalnim savetima, koje trener daje pred utakmicu, ne rešava se ni posebnim uvežbavanjem na jednom ili više treninga , to je zapravo proces koji se odvija od prvih koraka u fudbalskom klubu do postizanja vrhunskog majstorstva.


Ova pojava može se posmatrati kao taktički trening koji ima zadatak da reši osnovne ili složene tehničko-taktičke kombinacije.


Tatkički trening mora da se reši kako će dva ili više igrača da sarađuju između sebe .


Pojam taktičkog treninga nije pojava koja se veže za trening u seniorkom uzrastu i neće biti u stanju da reši probleme saradnje između dva igrača ukoliko igrači nisu u predhodnom procesu dobro selektirani, dobro obučeni i ako nemaju potrebne motoričke i ostale kvalitete bitne za učešće u vrhunskoj fudbalskoj igri.


Postavlja se logično pitanje šta sve čini tatkičku kombinaciju, šta je to što se mora uraditi, pre nego što se pristupi uvežbavanju taktičkih kombinacija, odnosno šta je to sa čime mora da raspolaže svaki igrač koji bi mogao da pristupi radu na taktičkom treningu u cilju uvežbavanja i sprovođenja taktičke kombinacije.


Osnovne pretpostavke za uspešno usvajanje taktičke kombinacije


Postoji više pretpostavki koje učestvuju u procesu uspešnog obučavanja i usavršavanja taktičke kombinacije.


1. Selekcija igrača


Zahtevi u savremenom fudbalu idu u pravcu intenziviranja značaja selekcije igrača, što je jedan od ključnih problema u fudbalu. Odabrati sa što manje grešaka, one koji imaju uslove da se razviju u vrhunske fudbalere, jedan je ključnih problema za fudbalsku struku, nauku i praksu.Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

24 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com