ANALIZA POJEDINIH TAKMIČARSKIH AKTIVNOSTI SRPSKE FUDBALSKE LIGE U U SEZONI 2012/2013

SUPER LIGA SRBIJE

Skauting tim DIF,
Mirković Miloš, FSFV, Univerzitet u Beogradu;
Branimir Mićović, FSFV, Univerzitet u Beogradu;


Fotografije: Miroslav TodorovićAnaliza takmičarske aktivnosti u fudbalu, sa razvojem savremene tehnologije prikupljanja podataka, postala je nezaobilazan aspekt pripreme ekipa u cilju postizanja vrhunskih rezultata. Dostupnost video snimaka utakmica, povećala je mogućnost za analizu takmičarske aktivnosti. Upotrebom posmatračkih listova i beleženjem aktivnosti igrača u toku utakmice, moguće je kvantifikovati uspešnost pojedinaca u toku igre, kao i učinak celog tima. Pojavom softverskih paketa proces prikupljanja podataka je ubrzan, ali ključnu ulogu u analiziranju i davanju smisla prikupljenim podacima imaju skauti. Skauti su postali sastavni deo stručnih štabova u fudbalski razvijenim zemljama Evrope, što potvrđuje njihov značaj u eri savremenog fudbala. U domaćem fudbalu situacija je drugačija, tako da niti jedan klub nema zvanično angažovanog skauta u stručnom štabu.


Značaj skautinga se ogleda u tome da sistematičnim praćenjem takmičarske aktivnosti, treneri dobijaju određeni broj egzaktnih informacija za razliku od dosadašnje prakse gde su se zaključci donosili na osnovu subjektivne procene pojedinaca koja u uslovima savremenog fudbala nije dovoljna. Upravo iz ovih razloga fudbal je upotpunjen detaljima koji opisuju takmičarsku aktivnost, a koji su izvan opsega opažanja trenera. Zadatak ovakvog prikupljanja podataka o takmičarskim ispoljavanjima je da se kroz dobijene informacije poboljša učinak pojedinaca i pojedinih linija tima, a sa tim i učinak ekipe u celini.


Upravo u cilju sticanja preciznije slike o tehničko-taktičkim ispoljavanjima, ali i poboljšanja učinka ekipa domaćeg prvenstva izvršeno je praćenje igara ekipa koje su nastupale u najkvalitetnijem domaćem fudbalskom takmičenju u sezoni 2012/2013.Individualna tehničko-taktička analiza igrača podeljenih po linijama tima


Odbrambeni igrači


Prilikom analize ispoljavanja igrača koji igraju u odbrambenoj liniji tima od odbrambenih sredstava taktike fudbalske igre praćeni su oduzimanje i presecanje lopte kao najčešće primenjivana sredstva taktike odbrambenih igrača i kao jedan od kriterijuma prilikom selekcije igrača za pozicije u odbrambenoj liniji. Ukoliko se izvrši poređenje ova dva sredstva taktike odbrane primećuje se dominacija presecanja u odnosu na oduzimanje lopte. Prosečno po utakmici odbrambeni igrači izvrše 28 presecanja u odnosu na 8 oduzimanja lopte. Ovakvi rezultati mogu se tumačiti nedovoljnom agresivnošću na igrača sa loptom, zbog koje igrači nisu u situaciji da oduzmu loptu od protivnika u direktnom duelu, izostankom direktnih duela 1 na 1 prouzrokovanih malim brojem pokušaja driblinga od igrača ekipe koja je u posedu lopte ( u najkvalitetnijem domaćem takmičenju napadači pokušaju manje od 1 driblinga po utakmici!), ali i nedovoljnom tehničkom obučenošću igrača koja uzrokuje greške prilikom dodavanja lopte.Igrači koji igraju u odbrambenoj liniji ekipa domaćeg prvenstva karakterišu se dobrom skok duel igrom. U prilog tome govori podatak da odbrambeni igrači dobijaju 90% vazdušnih duela. Na osnovu ovog podatka usmerenost taktičkog plana igre na prenosna dodavanja iz linije odbrane ka napadačima se čini pogrešnom, osim u slučaju kada ekipa veoma kvalitetno organizuje reakciju na tzv. “drugu loptu”. O generalno dobroj skok duel igri naših ekipa, kojoj najviše doprinose igrači odbrambene linije, svedoči podatak da je FK ”Partizan” ekipa sa prosečno najviše dobijenih skok duela u UEFA Ligi Evrope, sa 61,5%.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

4 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com