I Srbija dobila "Fudbalski kod"

Članak preuzet sa sajta www.mondo.rsPo uzoru na specijalizovane fudbalske časopise iz najrazvijenijih fudbalskih zemalja, Srbija dobila usko stručni "Fudbalski kod".


"Fudbalski kod" - to je naziv novog specijalizovanog časopisa, koji će se od prvog dana 2012. godine pojaviti u prodaji širom Srbije!


"Fudbalski kod" nije prvi list takve vrste na ovim prostorima, ali je je jedinstven po mnogo čemu. Za raliku od sličnih projekata, koji u prošlosti nisu uspeli dugo da opstanu, novom časopisu, na prvom mestu, uspeh garantuje ekipa ljudi koja stoji iza njega.


Idejni tvorac projekta "Fudbalski kod" je prof. dr Aleksandar Janković sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu.


Sa željom da pokrene stručni časopis, Janković je oformio tim profesionalaca, čiji rezultati, ne samo kroz fudbal, već i druge oblasti koje su usko vezane za sport i nauku, govore da je reč o projektu koji običnom navijaču, stručnim licima i ostalim zaljubljenicima u fudbal, mogu da ovaj sport približe kroz novu dimenziju.


U realizaciji ideje, pored DIF-a, pomogli su Fudbalski savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.


Promocija časopisa održana je 21.12.2011. na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje uz prisustvo velikog broja poznatih sportskih radnika.


"Uspeh je sama činjenica da smo povezali tri najautoritativnije ustanove u državi. Najrazvijenije fudbalske zemlje sveta imaju svoje stručne časopise, mislim da je logično i neophodno da i Srbija ima jedan ovakav list", rekao je Janković na promociji "Fudbalskog koda".


Autori tekstova su poznati treneri, profesori, novinari, studenti...


Ljupko Petrović, Ljubiša Tumbaković, Radomir Antić, Milovan Rajevac, Mitar Mrkela, dramski pisac Dušan Kovačević, samo su neka od imena koja su uzela učešće u ovom projektu.


"Nadam se da će autori našoj fudbalskoj praksi dati značajne informacije, koje će imati ulogu da srpski fudbal vrate na staze uspeha".


Janković smatra da je stručna kriza najveći problem u srpskom fudbalu.


"Pokretanje ovakvog časopisa je možda i prvi korak u prevazilaženju krize, koja sigurno neće brzo proći. Rezultati naših klubova i reprezenatcije su očekivani, s obzirom na pomentu krizu. U okviru predmeta fudbal na fakultetu - napravili smo iskorak, u smislu da smo formirali skauting tim koji tesno sarađuje sa Partizanom i u prethodnom period sa reprezenatcijom. Sa jedne strane sam zadovoljan, sa druge razočaran u trenutna dešavanja u srpskom fudbalu", zaključo je glavni i odgovorni urednik časopisa dr Aleksandar Janković.Pored njega prisutnima na promociji govorili su Dušan Savić i novinari - menadžer izdanja Grada Branković i autor nekoliko tekstova, novinar SOS kanala, Nebojša Petrović.


"Svako ko se bavi fudbalom imaće od ovog časopisa korist. U njemu se nalazi bezbroj informacija, analiza bitnih utakmica, razmišljanja velikih trenera... Nadam se da će časopis imati kontinuitet i podršku javnosti", podvukao je Savić, direktor Škole za trenere FSS.


Svaki broj "Fudbalskog koda" imaće ustaljene rubrike, kao što su - "tema broja", "više od igre", "fudbal plus"...


U prvom broju može se naći ekskluzivni intervju sa Rafaelom Benitezom, Dejanom Stankovićem i Nemanjom Vidićem. Ljubiša Tumbaković analizira igru Barselone u tekstu pod naslovom "Najbolja ekipa u istoriji fudbal", Dule Savić piše o "pas igri", Milovan Rajevac o finalu Svetskog prvenstva 2010...


Zanimljivo da je španski stručnjak tražio da upravo on bude na naslovnoj strani premijernog izdanja, ali je uredništvo časopisa uspelo da ga odgovori od te ideje.


"Fudbalski kod" izlaziće tri puta godišnje.


(V.S. - MONDO)


Članak možete pogledati na adresi www.mondo.rs/s228251/Sport/Sport/Fudbal/I_Srbija_dobila_Fudbalski_kod.html

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

26 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com